Medeleven voor Turkije: ‘Zonde van zo’n mooi vakantieland’

Door Koen Sillevis Smitt en Jos Maalderink

Daags na de aanslagen op Atatürk Airport stromen de steunbetuigingen binnen. De Nederlandse bevolking lijkt zich de aanslagen erg aan te trekken. Bij reisbureaus in het hele land komen mensen samen om bloemen neer te leggen en kaarsen aan te steken voor mensen die moeten omboeken.

Dennis Kamp snapt wel waarom Nederlanders zo meeleven: “De wereld is groter dan Europa. We hebben bij Brussel en Parijs laten zien hoe erg we dat vonden. Dan vind ik dat we dat ook moeten doen als er een aanslag is op een plek waar Europeanen alleen komen als ze op vakantie gaan.”

Slachtoffer Hennie Schrijver had op het moment van de aanslag haar vakantie al geboekt. Ze maakt het naar omstandigheden goed, maar ze is bang dat de aanslagen grote gevolgen hebben voor haar favoriete vakantieland: “Het was juist altijd een plek waar je zo lekker met Nederlanders onder elkaar kon zijn. Je moet er niet aan denken dat je in een land als Istanbul straks ook tussen de Turken zit. Voor de mensen die daar wonen moet dat ook geen pretje zijn.”

Hennie is blij met de stroom van Nederlandse steunbetuigingen. “Al die lieve berichten, dat doet me echt wat. Het is natuurlijk ook verschrikkelijk dat dit zo vlak voor de zomervakantie gebeurt. Dat kan ons allemaal overkomen.”